7 kohta, mida Malagasse reisides kindlasti külastada

Kes veel ei tea, siis juba 23.-30. aprill 2022 lähme Hispaania Majaga keelereisile Málagasse! Etteruttavalt mainime, et kui on soov keelereisil osaleda, siis saab veel kursusele registreerida! Rohkem infot kursuse kohta leiab siit! Sellest tulenevalt mõtlesimegi teha ühe mõnusa postituse Málagast ja selle lähiümbrusest. Vaatame, mis kohad on teinud Málagast ja Andaluusiast koha, kuhu tullakse ikka ja jälle tagasi! 

1. Rooma amfiteater

Enneolematu Rooma teater köidab oma suurejoonelisuse ja iluga! Kas teadsid, et Málagas paiknev Rooma teater on Málaga linna vanim ehitis? Antud teater Rooma impeeriumist avastati alles 1951. aastal. Vahemikus 1940-1942 ehitati praeguse teatri kohale kultuurimaja, mille renoveerimise käigus 1960. aastal leitigi hoone alt Rooma amfiteater. Küll aga otsustati kultuurimaja amfiteatri uurimise jaoks lammutada. See asub täpselt linna südames ja asub kuulsa ​​Alcazaba kindluse jalamil. 

Rooma teater Málagas ehitati Rooma arhitekti Vitruvio loodud arhitektuurimudeli järgi. Konstruktiivsest vaatenurgast on see valminud põnevate võtete kaasabil, kasutades ära ühelt poolt osa mäenõlvast (Málaga on teadagi ju ääretult mägine!), et asustada üks osa teatrist, antud juhul istekohad. Ülejäänud on paigutatud nii-öelda “kunstlikule alusele”. 

Rooma amfiteater

Muideks, 90ndatel tehti pärast pikki aastaid kestnud uurimistöid ja arutelusid otsus teater lammutada, kogu ala ulatuslikult välja kaevata ning hiljem selle taastada ja kindlustada, et see näeks välja just täpselt selline, nagu ta oli algusaegadel!

Infoks veel nii palju, et amfiteatri juurde ehitatud hoones tegutseb keskus, kus tehnoloogia vahendusel saab tutvuda tolleaegse elu ja kommetega. Ja kui sattuda Malagasse ajal, mil Rooma teatris on parasjagu käimas mõni näidend või sootuks kontsert, siis tasub sellest võimalusest kindlasti kinni haarata!

2. Málaga katedraal Catedral Nuestra Señora de la Encarnación

Málaga katedraal on roomakatoliku kirik Málagas. See on Lõuna-Hispaania üks unikaalsematest ja muljetavaldavamatest katedraalidest – selle põhjatorn on suisa 84 meetri kõrgune, tänu millele on ta üks kõrgemaid katedraale Andaluusias!

Asjatundjad räägivad, et Málagas olles oleks patt külastamata jätta Catedral Nuestra Señora de la Encarnación! 😉 Selle ehitamist alustati 1528. aastal ja lõpetati 1782. aastal. Katedraal rajati endise Almohad mošee kohale ning päris lõppenuks katedraali ehitist siiski pidada ei saa, sest plaanide järgi pidavat seal olema ühe torni asemel kaks. Põhjus, miks teine torn jäi ehitamata, oli seotud raha puudusega. Mälestise ehitamisel järgiti ühe esimese hispaanlasest renessansiajastu kunstniku plaane – Diego de Siloé, seega on katedraali interjöör Diego de Siloé mõjutustele renessanss-stiilis. 

Malaga katedraal

Praegu kutsutakse katedraali ka hellitusnimega La Manquita katedraaliks, mis kaudselt tähendab “ühekäeline”. Kõigil huvilistel on võimalik külastada katedraali ainsat torni, kust avaneb suurepärane vaade kogu linnale. Katedraalis on võimalik oma silmaga näha ning kontsertide ajal ka kuulda kahte üsna haruldast 18. sajandist pärit orelit. Lisaks kõigele on katedraalis ka muuseum!

3. La Malagueta rand

Malagueta rand on linna põhiline rand. Rannamõnude nautimine on üks parimaid asju, mida Málagas teha! Võta terveks päevaks lamamistool ja naudi rannas lugemist või liivalosside ehitamist! Ja kui on liiga soe, siis jäätisest ei ole puudust – neid saab igalt poolt! 🙂 Lisaks on tänu oma 1200 meetri pikkusele rannale lihtne leida ruumi pere ja sõpradega hea ilma nautimiseks. La Malagueta ranna läheduses on restorane, baare, kauplusi, mänguväljakuid ja kõiki vajalikke teenuseid rannas veetmiseks. Muideks, La Malagueta on üks linna parimaid piirkondi, kus saab maitsta kala ja muid Málaga gastronoomiale tüüpilisi roogasid.

La Malaguete rand

PS! La Malagueta-nimeline härjavõitlusareen on samuti olemas, mis mis avati avalikkusele juba 1876. aastal! Tegemist on 52-meetrise diameetriga areeniga, mille juurde kuuluvad näiteks tallid ja muuseum. Suuremad härjavõitluse üritused toimuvad areenil lihavõtete ajal ja augustis. Seega – kui oled Málagas, siis täpsusta kindlasti, kas soovid minna La Malagueta randa või La Malagueta härjavõitlusareenile! 🙂 


4. Gibraltar

Rannikuäärne linn Málaga võimaldab avastada lisaks Málagale veel paljusid maailmas ainulaadseid kohti, näiteks Gibraltar. See asub Málagast 150 km kaugusel ja on oma vaadete poolest oi kui meeldejääv ja kaunis! 

Aga! Räägime natuke ka Gibraltari ajaloost. Kas teadsid, et Briti-Hollandi väed vallutasid Gibraltari Hispaanialt Hispaania pärilussõjas? Just, 1704. aastal! Utrechti rahulepinguga läks Gibraltar 1713. aastal Suurbritannia valdusse. 1967. ja 2002. aastal toimunud referendumitel lükkasid aga Gibraltari elanikud tagasi ettepaneku liituda Hispaaniaga. Sellest ajast saati on Gibraltari poliitiline pool Hispaania ja Suurbritannia suhetes natuke vaidlusi tekitanud. Riigi emakeel on inglise keel, aga suheldakse ka hispaania keeles. Samuti on väljakujunenud nende enda keel, el llanito, mis on segu Andaluusia hispaania keelest ja inglise keelest. 

Gibraltar Hispaanias

Gibraltar tähistab oma riigipüha iga aasta 10. septembril, mis valiti 1967. aasta rahvahääletusel riigipüha kuupäevaks. Peo tähistamiseks kogunevad gibraltarlased peaväljakule, Grand Casemates Square’le, punaste ja valgete riietega (rahvusvärvides). Sellel päeval vabastatakse enam kui 30 000 punast ja valget õhupalli, mis esindavad iga elanikku. Tähtsale aktivideedile järgneb muusika, tants ja muud tähistamised, mis kestavad järgmise päevani!


5. Granada

Samuti on Málagast lihtne jõuda Granadasse. Granada on Hispaania üks enim külastatud linn, sest seal asub suurepärane Alhambra palee. Alhambra langemine tähistas 15.sajandil islami ajajärgu lõppu Hispaanias. Lisaks on see üks islami kultuuri kuulsamaid pärandeid ja Hispaania ajaloolisi ehitisi ning seetõttu on Granadal kultuuri ja turismi vallas Hispaania linnade hulgas eriline koht. Alates 1984. aastast on Granada Alhambra UNESCO maailmapärandi nimekirjas koos selle juurde kuuluvate Generalife aedade ja ajaloolise Albaicíni linnaosaga.

Alhambra ja Granada

Alhambra on ehitatud Sabika mäele, mis on Granada linna üks kõrgemaid punkte. Sabika mägi oli juba varem okupeeritud ala, vähemalt alates Rooma aegadest ja esimesed kirjalikud viited selle piirkonna sõjalisele asukohale pärinevad aastast 666. Sellise asukoha valikuga püüti otsida strateegilist kaitseolukorda. Täna edastab Sabika asukoht selget sõnumit oma kaitsest, mis on ülejäänud linnale väga hästi tajutav. 

Ja räägime ka nime päritolus! Granada – kas oled mõnikord mõelnud, mida see sõna tähendada võiks? Kui ei, siis nüüd me ütleme Sulle! Granada linna ja provintsi sümbol on granaatõun, hispaania keelde tõlgituna ongi see granada.


6. Ronda – oh, see Ronda! 

Tegemist on ühe Hispaania vanima linnaga ja üldjuhul teatakse Rondat just tänu El Tajo kanjonile. Ronda on pärit Rooma Arundast, mis koosneb olemasolevatest Pürenee asutustest. Vigoodid andsid sellele järjepidevuse kuni moslemite saabumiseni, kes tähtsustasid oma rolli olla piirkonna juhid ja valitsev linnaüksus. Selle asukoht hõlbustas linna kaitsmist ja pani Ronda strateegilisse olukorda – seda selleks, et domineerida Alam-Andaluusiasse suunduvate teekondade üle. Edaspidi oli Ronda põllumajanduseks sobilik maa-ala ja andis linnale lõpuks märkimisväärse ajaloolise tähtsuse.

Ronda asukoht ja kaljuseinad on linna alati ka vaenlaste eest kaitsnud ning tänu sellele on Ronda saanud areneda ja õitseda. Ronda suved on küll soojad, aga vahel harva on seal isegi ka lund nähtud!

Ronda Hispaanias

Üle kalju ja Guadalevín’i jõe vanalinna pääsemiseks on kokku ehitatud kolm silda, kuid vaid Puente Nuevo ehk uus sild) on avatud ka autodele. 1616. aastal valminud Puente Viejo ehk vana sild ning juba 14. sajandil valminud Puente Romano ehk Rooma sild on mõeldud vaid jalakäijatele. 

Puente Nueve keskmise osa kohale on ehitatud ka kivine kamber, mida aegade jooksul on kasutatud nii vangla kui ka piinakambrina ning selle aknast on vaenlasi alla kivisesse kanjonisse visatud. Küll aga vaatepilt Puente Nuevolt annab aimu, kuivõrd maalilise linnaga on päriselt tegemist!

7. El Caminito del Rey 

Teekond, mis tõlkes tähendab “kuninga jalgrada”, kulgeb mööda Gaitanesi kaljuserva Lõuna-Hispaanias. Kuninglik nimetus tekkis sellest, kui kuningas Alfonso XIII õnnistas tammi 1921. aastal. Tema lapselaps Felipe VI paluti sellest järgmisel aastal aastal matkarada avama. El Caminito del Rey on üle kolme kilomeetri jalakäijatele mõeldud matkarada, mis on kinnitatud kalju külge kanjoni sees. Matkaraja laius on vaid üks meeter ning see ripub kuni 105 meetri kõrgusel jõe kohal!

El caminito del Rey

Küll aga ei ole El Caminito del Rey lugu nii lilleline kogu aeg olnud. Aja möödudes on matkaraja olukord halvenenud: peaaegu kogu marsruudil puudusid piirid ja seal olid kokku varisenud osad. 2014. aastal alustati selle taastamistöödega – ehitati uus kõnnitee, mille marsruudile paigaldati puitpaneelid. Taastamistööd lõppesid 2015. aasta esimeses kvartalis ja taasavati sama aasta märtsi lõpus, tekitades avalikkuses suuri ootusi! Ekskursioone saab teha ettetellimisel ja selleks ka loonud eraldi veebisaidi. 

Meie arvame, et tegemist on tõeliselt ekstreemse tegevusega, kuid kogu vaade on seda 100% väärt! Üks asi on sellist vaatepilti piltidel näha, kuid teine asi on kõike seda ise kogeda. Meie soovitame! 

Málagal ja Andaluusial nii palju rohkem pakkuda – selleks, et kõikidest väärtustest osa saada, tuleb sammud Hispaaniasse seada! Tule õpi ja naudi koos meiega. Vaata lähemalt siit! 🙂