8 kohta, mida Malagas külastada

8 kohta, mida Malagas külastada

Kuhu minna Málagas?

Juba aprillis ja mais läheme kõik koos hispaania keelt õppima Andaluusiasse – Málagasse, Sevillasse ja Cádizisse. Loe kursuse kohta lähemalt siit ja tule õpi ja naudi koos meiega!

Málaga on üle poole miljoni elanikuga Andaluusia autonoomse piirkonna suuruselt teine linn Sevilla järel. Mõnest põnevast paigast juba kirjutasime, täna lisame nimekirja veel kaheksa huvitavat kohta, mida Málagas külastada.

1. Alcazaba de Málaga

Peaaegu igas suuremas linnas Hispaanias on mõni palee või kindlus, nii ka Málagas. Kuigi see on võrreldes Granada Alhambra või Sevilla Real Alcázariga väga väike, siis on see siiski väärt külastamist. Alcazaba de Málaga ehitati 11. sajandil mauride valitsemise ajal Gibralfaro mäejalamile, kust on merele ja linnale imeline vaade. Lisaks ajaloole ja imelistele vaadetele pakuvad silmailu ka aiad ja purskkaevud.

2. Castillo de Gibralfaro

Gibralfaro kindlus kannab sama nime mäega, millel see asub. Kindlus ehitati algselt 14. sajandil ning sai oma praeguse ilme renessansi ajal. Castillo de Gibralfaro kuulub Hispaania rahvusmonumentide nimekirja ning see on hästi säilinud. Kui ajalugu kõrvale jätta, siis on see siiski parim koht, kus päikseloojangut vaadata! Otsi üles 132 m üle merepinna asuv Mirador de Gibralfaro vaateplatvorm.

Kui sa soovid külastada nii Alcazabat kui ka Gibralfaro kindlust (isegi kui mitte samal päeval, sest ühe külastamiseks kulub umbes 1,5 h), siis osta ühine pilet 😉 Pühapäeva pärastlõunal pääsed neisse hoopis tasuta!

3. Museo Picasso Málaga

Málaga kõige kuulsam poeg on kindlasti Pablo Picasso. Kuigi ta kolis Málagast ära juba üsna noorena, siis oli Picasso enda soov, et tema teoseid näidataks ka tema sünnilinnas Málagas. Museo Picasso Málaga asub Palacio de Buenavistas, mis on suurepärane näide 16. sajandi Andaluusia arhitektuurist, mis on segu renessantsist ja Mudéjar-stiilist. Kui keskpäevane päike liialt kõrvetab, siis on hea olla nii muuseumis kui ka selle varjulises sisehoovis ja kohvikus kunsti lainel.

  1. 2003. aastal avatud muuseumis on peaaegu 200 Picasso teost, mida saad lausa tasuta imetleda igal pühapäeval kaks tundi enne sulgemist. Muide, paljud muuseumid on Málagas pühapäeviti teatud kellaaegadel tasuta avatud.

4. Plaza de la Merced

Plaza de la Merced asub calle Granada lõpus. Museo Casa Natal Picasso ehk Picasso sünnikodu asub siin. Siit leiab ka Picasso kuju, mille kõrvale pingile mahud ka ise istuma. Kuju muide on pikem, kui Picasso tegelikult oli. Väljakut domineerib suur obelisk – Torrijose monument. 15. sajandil asus väljakul turg, seetõttu nimetatakse seda väljakut mõnikord ka plaza del Mercado. Ka tänapäeval on väljak populaarne kogunemiskoht. Söö Picasso kõrval istudes üks bocadillo või võta kohvikus üks cortado. Kui veab, siis satud peale mõnele üritusele.

 

5.Calle Marqués de Larios

Calle Marqués de Larios, mida tuntakse ka lihtsalt Calle Lariosena. See üks Málaga põhilistest tänavatest on alates 2003. aastast jalakäijate tänav, kus on oma poe avanud kõik suuremad moebrändid. See on kõige kallim tänav, kus Málagas elada (üks kallimaid terves Hispaanias). Lariose tänaval toimub muude ürituste kõrval ka nt Málaga Fashion Week ehk moenädal.

Enamuse majade arhitekt on Eduardo Strachan Viana-Cárdenas, kes sai inspiratsiooni Chicagost. Seda tänavat hakati ehitama juba 1880. aastal ja kuna eesvedajaks oli Lariose perekond, siis nimetati tänav Manuel Domingo Larios y Lariose auks, kelle kuju võib leida tänava lõunapoolses otsas.

Keegi ei käi Málagas ilma, et ta jalutaks calle Lariosel!

6. El Parque de Málaga

Parque de Málaga asub väga lähedal Málaga ühele populaarsemale rannale Malagueta, mis mõlemad asuvad mugavalt kesklinnas. Kuigi park ise on ristkülikukujuline, on selle ülesehitus looklev ja ümar, seal on lisaks laiadele jalutusradadele mitu purskkaevu, erinevaid skulptuure, kioskeid, kust leiab kuuma ilmaga midagi jahutavat ja loomulikult suure hulga erinevaid taimi, kaks laste mänguväljakut, väike vabaõhulava ja pingid, kus jalga puhata. Muide, Málaga park oma taimede mitmekesisusega 30 000 ruutmeetril on üks olulisemaid (sub-)troopilisi parke Euroopas.

Parque de Málaga on küll juba 100 aastat vana, kuid oli kohe algselt ehitatud linnarahvale, et neil oleks keset linnakära üks rahulik koht, kus saginast eemal oma meeli puhata. See keset linna asuv oaas paikneb maa-alal, mis oli algselt vee all. Nüüd on see kaetud imelise kollektsiooni taimedega kõigilt viielt kontinendilt. Meie igatseme sinna juba tagasi!

7. Mercado Central de Atarazanas

Vahemereäärsetes linnades asuvad turud on nagu ikka täis värskeid mereande ja muid piirkonnas kasvatatavaid saaduseid. Kõik need värvid ja lõhnad tekitavad meis alati põnevust. Mercado Central de Atrazanas on just üks sellistest kohtadest. Õnneks saab seal kohapeal ka head ja paremat proovida.

Turg on jagatud kolme ossa: liha, mereannid ja aiasaadused. Isegi kui sa turistina kodus süüa ei tee, siis leiad siit mõne chorizo või kuivatatud puuvilju või vürtse või oliive või… ühesõnaga on siit palju osta ka siis, kui soovid midagi pargipingil süüa või kohvrisse pista. Muidugi võid kõhu täis süüa ka juba kohapeal. Atrazana turg on põnev segu kohalikest turulistest ja uudistavatest turistidest. Meie kõhtu maandub sealt alati midagi!

8. Tapas Bar El Pimpi

El Pimpi veinibaar asutati 18. sajandi hoonesse 1971. aastal. Selle vanad laoruumid on nüüd täis veinivaate, rippuvaid taimi ja fotosid härjavõitlejatest ja kuulsustest nagu Pablo Picasso ja Antonio Banderas. Baari külastavad diplomaadid, aristokraadid, sportlased ja teised kuulsused lisavad veinivaatidele ka oma autogrammi.

Bodega el Pimpi on väga populaarne, kuid ära lase end sellest heidutada, varu kannatust või mine sinna tipptunnivälisel ajal. See on suurepärane koht, – paljude arvates parim – kus juua veini või külma õlut ja süüa sinna kõrvale tapaseid või valida menüüst midagi tummisemat. El Pimpi on uhke selle üle, et nad kasutavad kohalikku toorainet ja siit leiad hea valiku Málagas valmistatud veine.

Baari/restorani nimi tuleneb sõnast los pimpis, kes aitasid sadamas laevatöölisi ja reisijaid ja kellest said üsna pea Málaga esimesed giidid. Poliitiliselt vähem korrektne nimepäritolu räägib inimeste sadamast bordellidest juhatamisest.

El Pimpi asub ajaloolises vanalinnas calle Granadal Picasso muuseumi lähedal, katuseterrassil istudes avaneb vaade Rooma amfiteatrile ja Alcazabale. Vastasmaja ülemiselt korruselt hoiab kohal silma peal Antonio Banderas ise. Head nautimist!

Málagal ja Andaluusial nii palju rohkem pakkuda – selleks, et kõikidest väärtustest osa saada, tuleb sammud Hispaaniasse seada! Tule õpi ja naudi koos meiega. Vaata lähemalt siit! 🙂