Kas elu välismaal on ikka väärt kogemus?

Hola a todos!

Mina olen Kärt ja kui eelmine kord kirjutasin oma Gran Canaria reisikogemusest, siis seekord räägin hoopis, kuidas on elu välismaal ja kas see tasub end ikka ära. Veetsin kuus kuud vahetusüliõpilasena Valencia Ülikoolis Erasmus+ programmi raames (2018-2019, september-veebruar) ja võin juba etteruttavalt öelda, et see on siiani olnud üks minu elu vingeimaid kogemusi! Seega – pea kaks aastat on möödas ajast, mil jõudsin tagasi Eestimaale. Tähendab, esialgu Riiga ja siis otse kodulinna Viljandisse. Mis tunne mind valdas? Külm. Arvestades seda, et Valencias oli jaanuari lõpus kraade kahekümne ringis ja päikesevõtt oli täies hoos. Või kuidas nüüd öeldagi – tänaval käisid ikka kohalikud mantlitega ja kui oli soov korra päikest nautida, heideti ülerõivad seljast. Küll aga leidsin kuus kuud Hispaanias elades vastuse küsimusele, kas välismaal elamine on tõesti nii raske, kui räägitakse/tundub ning kas selline protsess tasub end ära.

Kui rääkida üldiselt koolielust, siis soovitan soojalt osa võtta väliõppeprogrammidest, sest see on suurepärane võimalus areneda ja end proovile panna. Lisaks toon välja tõsiasja, et Hispaanias on hariduse omandamine ääretult kallis ja pean oluliseks fakti, et Eestis on näiteks bakalaureusekraadi omandamine enamasti tasuta.

Linn, kuhu õppima lähed…

…mängib niivõrd suurt rolli! Soovitan kindlasti uurida, mis linna nädalaks, semestriks või aastaks õppima ja elama minna. Tuleb vaadata, kas piirkond, kuhu endale selleks ajaks elukoha otsid, asub ikka tudengisõbralikus piirkonnas ja kas aknast ei avane vaade, kus on viie meetri kaugusel teise korteri rõdu. Kui ma ise endale korterit otsisin, siis sattusin enamasti korterite otsa, millle aknad avanesid korterimajade väikestesse eluta sisehoovidesse. Ma arvan, et sellises piirkonnas ei soovi tõesti keegi elada ja oma vahetussemestrit veeta. Siia lisades – kui on soov endale tõesti leida korter, kus aknast on võimalik näha ka elu, mis väljas toimub, siis tasub arvestada ka kõrgema hinnaklassiga.

Mina valisin Valencia just põhjusel, et see ei ole nii suur ja turistirohke linn. Meelelahutust on piisavalt, vahemaad teiste linnadega ei ole niivõrd pikad. Ma soovitan soojalt kõik pisidetailid igasuguste valikute tegemisel läbi mõelda.

Aeg, mil kortereid otsima hakkad…

…on üks olulisemaid asju, millega arvestada. Arvesta sellega, et välismaale suundub õppima ka teisi inimesi, seega mida varem alustada, seda paremad võimalused on. Mida varem alustada, seda vähem tuleb maksta valgusküllase korteri eest. Mida varem alustada, seda vähem närve kulub protsessile. Nii on. Alusta kõigega varakult!

Inimesed, kellega sel ajal kohtud…

…on inimesed, keda jääd mäletama terve oma elu. Veeda nendega maksimaalselt aega ja soovitan võimalusel alati midagi toredat koos teha. Koosveedetud aeg on parim aeg! Teises kultuuriruumis elades on võimalus ka erinevaid kombeid tundma õppida. Lisaks avaneb võimalus õppida kohalikku keelt. Sellest kogemusest tasub võtta kõik, mida võtta annab – ole avatud uutele tutvustele ja keele seisukohalt ära karda teha vigu: keegi ei hakka kedagi halvustama, vigu parandatakse ainult heaga. Hispaanias on inimesed väga sõbralikud ja nende jaoks ei ole kunagi probleem hakata kasvõi trammis vestlema. Ära karda, vaid suhtle, sest igasugune kõnelemine rikastab kohalikega suheldes sõnavara ja aitab saada lahti kartustundest, kas ma ikka räägin õigesti. Vastupidi – tempo teises keeles rääkida suureneb märkimisväärselt. Ole julge.

Elu, mida välismaal elama hakkad…

…ei ole sama, mis kodumaal. Paljud lähevad Eestist ära just paremat elu otsima ja endale aru andmata, et välismaal võib samuti esineda raskusi. Elu saab nii kodus kui ka välismaal meeldivaks kujundada. Kõik algab iseendast. Küll aga tasub arvestada, et välismaal poodi minnes ei ole hinnad samad ja mentaliteet muutub tahest tahtmata. Algul võid olla kui seitsmendas taevas, sest tekib tunne, et oled saanud hakkama millegi olulisega – jah, ma tõesti läksin välismaale õppima. Küll aga pikalt kodust eemal olemine mõjub kõigile erinevalt. Seda juhul, kui me ei räägi päevadest, vaid kuudest. Paratamatult võib tekkida küsimus, kas ma ikka teen õiget asja. Kuna ma olen ise täielik Hispaania fänn, siis ma ei mõelnud kordagi sellele, et tahan Eestisse tagasi tulla. Küll aga kohtasin palju neid, kes juba oma kodumaad igatsesid. Paljud külastasid isegi oma lähedasi kuue kuu jooksul kaks-kolm korda. See on täiesti mõistetav, kuid üks asi on tõesti minna koju jõulude ajal perega aega veetma ja teine asi see, kui Sulle ei mõju välismaal elamine hästi. Mida teha? Mõtle enne välismaale minemist üle, kas see on ikka see, mida Sa tahad oma elus kogeda; kas vahetussemester välisülikoolis annab Sulle rohkem juurde või takistab tulevikus Su elu. Inimesed, kes on Sul kodus, ootavad Sind ilmtingimata tagasi. Samas aga olgem ausad – üks semester Su elust annab palju juurde ka tulevastel tööotsingutele. Välismaal elamise, lisaks õppimise kogemus näitab Sinu vastupidavust ja iseseisvust. Leia endas see tahe ja saada midagi meeldejäävat korda!

Tudengid, kellega koos aega veedad…

…ei ole samasugused, nagu oled harjunud nägema oma koduülikoolis. Kui Eestis on koolis enamasti noored täiskasvanulikud, siis näiteks Hispaanias on üliõpilased selle vastandid. Nad kiirgavad positiivsusest ja sellest tuleneb ka tihtipeale üksteisega võidukarjumine. Saan aru, et eestlasele tundub see ebamugava ja imelikuna, kuid ajapikku harjub sellega ära ja lõpuks jõuad arusaamale, et küll on alles rõõmsameelsed inimesed! 

Üks asi on riik, kuhu õppima suundud…

…ja teine asi on asjaolu, et tekib nii palju võimalusi minna reisima teistesse linnadesse kui ka riikidesse! Sellest võimalusest tasub kindlasti kinni haarata, sest nagu me teame, siis on Eestist reisimine teatud aegadel väga kallis (just lennupiletid). Näiteks Hispaaniast Mallorcale on lennupiletid edasi-tagasi 20€; Ibizale 16€ ja Belgiasse 15€. Elasin koos itaallastega ja nad käisid jõulude ajal kodus, kuhu reisimine sinna läks maksma ainult 6€ ja tagasitulek 5€. Seega tasub igatepidi uurida ja vaadata, kuhu on võimalik just riigist, kus parasjagu elama hakkad, reisida. Ole kultuurne ja tee asju, mis avardavad Su silmaringi ja arusaama maailmas toimuvast.

Keel, mida rääkima hakkad…

…ei ole ainult inglise keel. Ole avatud õppima uusi keeli ning lülita end mugavustsoonist välja. Valencias kohtasin palju vahetusülipilasi, kes keeldusid rääkimast hispaania keeles, küll aga olid juba õppinud seda kaks-kolm kuud. Nad ei soovinud praktiseerida, vaid läksid lihtsamat teedpidi – tahe oli suhelda ainult inglise keeles. Elus ei pruugi tekkida kunagi sellist võimalust, et kohalikus kultuuriruumis avaneb võimalus reaalselt kohalike keskel õppida keelt, mida niisama ühes väikeriigis ainult loengutundides selgeks ei saa. Ole aktiivne ja võta osa igasugustest vestlustest, sest koju tagasi tulles Sa mitte ei ole rikastanud oma kogemustepagasit, vaid saanud juurde ka ühe keele lisaks rahvusvahelisele inglise keelele. Tee asju, mida Sa varem elus ei ole teinud. Täienda end. Ole iseenda motivaator. Keeled mängivad tänapäeva töömaastikul meeletult suurt rolli ja olgem ausad – hispaania keel on maailmas üks enim kõnelduid. Kui aga näiteks siirdud õppima Saksamaale, on ju loogiline õppida selgeks saksa keel, sest igas maailma paigas leidub igasuguseid ameteid, kus on eri keeled olulised. Kui juba lähed välismaale, siis mitte ei ole soovituslik rääkida kohalikus keeles, vaid kohustuslik!

See on väike osa sellest, mis elu Sind mujal ootab, kuid mida ma tahan kogu selle jutuga öelda?

Kaks ja pool aastat tagasi olin ise situatsioonis, kus kartus oli suur ja mõte, et ma tõesti lähen välismaale õppima ning elama, tekitas rahutu tunde. See kõik oli asjata, sest endasse uskumine aitab elus jõuda soovitud tulemuseni. Ära tunne muret, sest kui Sa midagi elus tahad, siis Sa teed kõik selleks, et see endale saada. Nii on ka välismaale elama minemisega. Kui Sa tahad minna, siis Sa lihtsalt lähed. Sa teed nii, et Sa saaks minna.

Julgen väita, et Hispaanias elamine ja õppimine muutis mu kordades julgemaks, avatumaks ja iseseisvamaks. Hetkel tundub mulle kõik see, mis varem jäi tegemata just julgematuse tõttu, täiesti mõttetu. Lisaks vaatan reisimist nüüd hoopis teise pilguga – ma ei enneta kunagi probleeme. Kui probleem on käes, siis on aeg tegutseda. Ja alati on lahendus. Alati. Olen õppinud, et ei ole mõtet oma tuju rikkuda väikeste asjade pärast. Kui varem oli tore reisida, käia ülikoolis ja tööl, siis nüüd olen rohkem õppinud elu nautima – nautima pisiasju, nautima hetke, nautima kõike seda, mis elul pakkuda on.

Minu välisõpingud Hispaanias oli igatepidi väärt kogemus ja ma ei vahetaks seda mitte millegi vastu. Need inimesed, kellega Valencias kohtusin, on asendamatud. Ma olen oi kui õnnelik, et võtsin selle teekonna ette ja soovin, et paljud meist, kellel avaneb see võimalus, haaraks sellest samuti kümne küünega kinni!

Selleks, et meie tegemistega kursis olla, liitu meie uudiskirjaga või jälgi meid Facebookis ja Instagramis.


Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.

Miks mitte ühendada keeleõpe ja reisimine? Vaata hispaania keele kursuseid Hispaanias ja Ladina-Ameerikas siin.