6 soovitust suveks, et oma hispaania keel värskena hoida

Kes on septembrist maini usinalt hispaania keelt õppinud, siis suvel tahaks nautida seda vähest valget ning sooja aega ja kalender täitub mitmete muude üritustega. Selleks et nende kolme kuuga aga kõik seniõpitu meelest ära ei lähe, siis jagame siinkohal kuute ideed hispaania keele värskenda hoidmiseks. 


1. Reisi mõnda hispaania keelt kõnelevasse riiki

Kõige parem viis aasta jooksul õpitut praktiseerida on loomulikult reisida keelekeskkonda, kus saab end igapäevaselt elulistes olukordades proovile panna. Väheste oskuste korral võib alguses tunduda hirmutav keelt kasutada, aga just läbi selle kinnistuvad teadmised kõige paremini. Lihtsamaks teeb see, kui valitud sihtkohas kohalikud räägivadki ainult hispaania keelt. Kui Sulle aga lihtsalt puhkusereisist väheks jääb, siis on võimalik see ka keeleõppega siduda. Seda saab teha näiteks keelereisidega meie partnerkoolides Hispaanias ja Ladina- Ameerikas. Kui siiski pole võimalik reisida, siis saad järgnevate soovitustega luua endale peaaegu sarnase keelekeskkonna.

Tänav Hispaanias

2. Kuula hispaaniakeelset muusikat ja harjuta hispaania keelt lauludega


Muusika teeb tuju heaks ja annab võimaluse end vabaks lasta. Keeleõppes on ka väga oluline vabaks laskmine ja pidev katsetamine. Just nii mänguliselt ja julge pealehakkamisega saabki keeles osavaks. Soovitame kuulata hispaaniakeelseid laule, otsida välja laulusõnad ja proovida kaasa laulda. Häälduse imiteerimine on keeleoskuse lihvimise väga tähtis osa. Kui Sa ei tea, milliseid laule kuulata, siis soovitame alustada meie enda kollektiivi koostatud Hispaania Maja playlistist Spotifys. Kui Sa aga veel kõva häälega kaasa laulda ei soovi, siis on võimalik harjutada hispaania keele kuulamisoskust siin.

3. Kuula hispaaniakeelseid podcaste

Hispaania keele õppimiseks on erinevaid taskuhäälinguid, mille abil on samuti hea oma kuulamisoskust harjutada. Mõned podcastid on mõeldud spetsiaalselt hispaania keele õppijatele, näiteks Duolingo Spanish PodcastCoffee Break Spanish ja Learn Spanish Online for free, mille leiab kenasti Spotifyst. Samas on olemas ka üleüldised taskuhäälingud, kus saab kuulata erinevaid kuuldemänge, raadiosaateid jms, üks selline valikuga platvorm on näiteks Podium podcast.

4. Vaata hispaaniakeelseid sarju ja filme

Kui on tunne, et tahaks mõnda uut sarja vaadata, aga samas tahaks, et see hispaania keeles oleks, siis soovitame järgnevaid sarju ja filme, mis on leitavad Netflixist või Jupiterist. Netflixi sarjade ja filmide puhul on hea see, et neid saab vaadata ka hispaaniakeelsete subtiitritega, mis lihtsustab kiiresti kõneldavast tekstist arusaamist. Netflixist soovitame järgnevaid sarju ja filme: La Casa de PapelÉliteFeria: la luz más oscuraKlaus. Jupiteris leiab aga järgnevad sarjad: Sequía ja Mallorca juhtumid.

5. Loe tasemele kohandatud hispaaniakeelset kirjandust

Kui soovid aga silmadele puhkust anda ja end võrkkiiges mõnusalt hispaania keele lainele viia, siis on hea võtta lugemiseks midagi lihtsat ja lühikest. Meie raamatupoest leiad endale ehk just sobiva suvelugemise. Näiteks soovitame neid raamatuid: Objetivo: Barcelona (A1), Persecución en Madrid (A1), Trimestre Maldito (A2), La chica del Mar de Plata (A2), Gael y la red de mentiras (A2) või siis populaarteaduslik vihik 12 preguntas sobre Estonia

Ja kui päris reisile ei plaani minna, siis saab soovitud sihtkohta rännata ka raamatute abil. Hispaaniasse viivad Sind näiteks Un día en BarcelonaUn día en Málaga ja Un día en Madrid ning Ladina-Ameerikasse Un día en La HabanaUn día en Bogotá ja Un día en Buenos Aires.

Lugemised

6. Tee iga päev 5 minutit Duolingot või tee harjutusi grammatika töövihikust

Duolingo on lõbus ja lihtne rakendus, millega kasvõi viis minutit päevast oma hispaania keelt kinnistada. Kui on soov aga struktureeritumalt harjutusi teha, siis selleks soovitame grammatika töövihikut, mis on saadaval nii A1A2 kui B1 tasemele. Töövihikuga on kaasas ka lahendused kõikidele ülesannetele ja kuulamisfailid. 

Kokkuvõte

Igal juhul tasub panustada keeleõppesse ka siis, kui aktiivselt tundides ei käi. Keeleõppe puhul on teadagi kõige olulisem järjepidevus. Vana rasva peal on teinekord küll tore liugu lasta, aga tegelikult saavad keeles osavaks need, kes järjepidevalt oma keeleoskuse arendamisega tegelevad.


Tahaksid teada lähemalt õppest meie partnerkoolidest? Tule liitu meie järgmise keelereisiga Lõuna-Hispaaniasse! Loe lähemalt novembris toimuvatest keelereisidest Málagasse ja Cádizisse siin või kirjuta meile info@hispaaniamaja.ee