Mida süüa Sevillas: väike gastronoomia teejuht Andaluusia pealinna

Sevilla gastronoomia on Hispaanias kindel klassika. Andaluusia pealinna gastronoomia maastik on tuntud üle maailma ja selle restorane täidavad tuhanded hea toidu austajad, kes tahavad proovida linna rahvustoite. Selles postituses soovitame viite rooga ja restorani, mida tasuks kindlasti Sevillat külastades proovida ja külastada.

5 rooga, mida kindlasti proovida

Gazpacho

Gazpacho on külm tomatisupp kurgi, paprika, küüslaugu ja saiaga. Seda serveeritakse tavaliselt tükeldatud keedumuna ja singiga. Sevillas saab gazpacho’t tellida ükskõik millises baaris või restoranis ning oma suhteliselt soodsa hinna töttu on see hea vahepala. Parim hetk seda suppi süüa on suvel, lämmatava palavuse leevendamiseks. Suppi serveeritakse peaaegu igas restoranis ning see on hea soodne vahepala, seda võib Hispaanias osta ka toidupoest.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatast ehk hispaania omletti serveeritakse nii soojalt kui ka külmalt, kas omaette einena või kui suupistena (tapasena). See on üks Hispaania köögi populaarsematest ja sümboolsematest roogadest ning see on olemas igas baaris ja restoranis Hispaanias.

Peamised koostisosad on munad, kartulid, oliiviõli ja sool, kuigi paljud hispaanlased lisavad roale ka sibulat. Vaieldakse siiani, kuidas teha „ideaalset omletti“: sibulaga või ilma, krõbedaks praetult või kergelt praetult… Tõsiasi on, et selle maitse on kohe äratuntav ja Sevillast eemal pole ühtki, mis maitseks paremini.

Solomillo al whisky

Inspireeritud Prantsusmaast ja toodud Sevillasse 60ndatel, el solomillo al whisky on viski- ja sinepikastmes küpsetatud sea sisefilee. Seda serveeritakse praekartulitega või grillitud juurviljadega. Kuigi seda saab serveerida suupistena, võib see olla ka omaette roog. See toit on omapärane Andaluusia pealinnale, mida lihaarmastajad kindlasti proovima peaksid.

Pescaíto frito

Pescaíto frito (praetud kalake) on väga populaarne roog Andaluusias, eriti Cádizi, Sevilla ja Málaga piirkondades. Toit koosneb mitmest erinevast väikesest kalast, näiteks anšoovisest, seepiast, kaheksajalast või kalmaarist, mida rullitakse jahus ja praetakse kuumas oliiviõlis kuni nad muutuvad kuldpruuniks ja krõmpsuks.


Kalad on tavaliselt kohaliku päritoluga, püütud Andaluusia rannikutel Vahemere ja Atlandi ookeanist ning see on tüüpiline roog lihavõtete ajal. Nagu sealiha viskis, saab seda toitu võtta suupiste või eelroana.

Tostá de pringá

Kuulsate Sevilla toitude nimekirja lõpetuseks on tostá de pringá, röstsai, millel on koos mitu erinevat liha, näiteks peekonit, vorsti ja sinki. Tavaliselt serveeritakse seda vähese oliiviõliga ning see on hea valik hommikusöögiks või lõunapalaks.


Tostá de pringá on suupiste, mida saab nautida Sevilla baarides. 

Tosta de pringá

Restorani- ja baarisoovitused

Bodeguita Romero

See on väga populaarne suupistete ehk tapaste baar Sevillas, Santa Cruzi piirkonnas. Baaris on lai valik erinevaid suupisteid, nii traditsioonilisi kui ka kohalikke, nt nende kuulus carrillada al vino tinto (põseliha punases veinis). Samuti saab seal tellida klassikalisi suupisteid, nagu hispaania omletti ja kroketeid. 


Baar on väga populaarne eriti kell 15 ja 22, seepärast soovitame minna kohale varem. Hinnad on üsna mõistlikud ning see asub vähem kui 5 minuti kaugusel Sevilla katedraalist.

El Rinconcillo

Rinconcillo on ideaalne koht, kui otsid restoranist Sevilla ajalugu. See restoran-baar on üks vanimatest Sevillas – asutatud 1670. aastal. Seal pakutakse suurt valikut traditsioonilisi suupisteid ja Andaluusia rahvustoite, nt härja saba ja salmorejo suppi. Restorani õhkkond on maalähedane ja autentne, seal on mitmeid ruume ja siseõu. Hinnad on võrdlemisi kõrged, kuid toidu kvaliteet on seda väärt.

Eslava

See on eriti hea valik, kui otsid midagi moodsamat, nooruslikku ja hipsterlikku. Eslava asub San Lorenzo linnaosas ja on väga populaarne Sevilla elanike seas. Suupisted on veidi teistsugused, sest seal kasutatakse ebatraditsioonilisi elemente.


Restoran pakub loomingulisi ja moodsaid suupisteid Andaluusia toiduainetega, nt praemuna ibeeria singiga ja kartuliribasid. Kindlasti tasuks proovida ka sealset gazpachot! Nagu ülejäänud baarid ja restoranid selles nimekirjas, on ka see koht iga päev täis, mistõttu soovitame broneerida laua.

La Azotea

Kui sa ei taha raisata aega järjekorras sesites või kohta reserveerides, siis on La Azotea kindel valik. Neil on mitmeid söögikohti üle linna, mis pakuvad head kvaliteeti hea hinnaga. 


Restoran on tuntud innovaatilise ja loova kokkamise poolest. La Azoteas pakutakse suurt suupistete valikut ja hooajalisi toite, lisaks on neil fantastiline joogikaart. Õhkkond on hubane ja moodne.

Casa Morales

Casa Morales on ideaalne koht kui sind huvitab söögikoht, mis on seotud Sevilla ajalooga, kuid eelistad suupisteid (tapeo) restorani einetele. See suupiste baar on üks vanimatest Sevillas, asutatud 1850. aastal. Õhkkond on autentne ja traditsiooniline, klassikalise sisustusega ja sõbraliku teenindusega.

Seal on suur valik traditsioonilisi suupisteid, nt ibeeria sinki (jamón ibérico) või maitsestatud kartuleid (papas aliñás), lisaks lai valik kohalikke veine.

Tapas!

Sellega lõppeb meie gastronoomiline Sevilla teejuht. Ära unusta, et Hispaania Majas pakume keelereisi võimalusi sellesse suurepärasesse linna. Samuti on Hispaania Majas on pood, kust leiad suure valiku kvaliteetseid hispaania toiduaineid. Naudi Hispaania toitu Eestist lahkumata!


Tahaksid ka ise nii hästi hispaania keelt osata? Tule liitu kursustega Hispaania Majas või õpi meiega Andaluusias! Kevadel ja ka sügisel läheme koos Lõuna-Hispaaniasse! Loe lähemalt aprillis toimuvatest keelereisidest siin või kirjuta meile info@hispaaniamaja.eeSelleks, et meie tegemistega kursis olla, liitu meie uudiskirjaga või jälgi meid Facebookis ja Instagramis.

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot leiad tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.